Voorjaarsconcert 2018

Het voorjaarsconcert 2018 van KLenV heeft als thema “A night with the royals”.

De muziekkeuze is gebaseerd op het woord royals in de breedste zin van het woord.

Hierbij kun je denken aan the king of pop, Queen maar ook klassiekere nummers zoals “The Baron of Dedem” en “Broken Sword”.

The Baron of Dedem

Met The Baron of Dedem verklankt Wittrock op bijzondere wijze een mooi stukje Nederlandse geschiedenis. Baron van Dedem heerste 200 jaar geleden over een aanzienlijk gebied waar turf werd gewonnen. Toen begin negentiende eeuw een groot kanaal werd gegraven om deze brandstof te vervoeren, kreeg deze vaart de naam Dedemsvaart mee. Ook een nabijgelegen dorp kreeg deze toepasselijke naam. Dit werk beschrijft het ontstaan van het kanaal en het dorp. Maar ook staat het hedendaagse leven op en rond de vaart centraal. Dit werk werd speciaal geschreven ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van Dedemsvaart. The Baron of Dedem is geschreven in opdracht van muziekvereniging Jubal uit Dedemsvaart (Nederland) ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van De Dedemsvaart.

Broken Sword

Eén van de vijf ceremoniële zwaarden die men in de Tower of London bewaart, is het gebroken zwaard. Iedere keer als er een Engelse koning of koningin wordt gekroond, wordt het tevoorschijn gehaald. Deze gelijknamige compositie gaat over de legende die bij het zwaard hoort. Zo zou een engel de punt van het zwaard hebben afgebroken om een moord te verhinderen. Kevin Houben nam deze legende om een compositie in filmmuziekachtige stijl te componeren. Sfeervol, overtuigend en vol uitdaging voor uw muzikanten!